geo

geo

Дослідження 9 клас.

Автор: вчитель географії гімназіїї №107 Черьомухіна А.О.




Дослідження.
Тема: Традиційні продукти харчування в України та країнах-сусідах.
Мета: навчатися розпізнавати традиційні продукти харчування в Україні та країнах-сусідах; формувати загальнокультурну компетентність.
Обладнання: етикетки й упаковки продуктів харчування.
Хід дослідження
Кожна країна світу має особливі умови для розвитку різних галузей харчової промисловості, що обумовлює відмінності традицій харчування та багатство національних кухонь. Водночас вплив глобалізації на всі сфери господарської діяльності сприяє формування потужних ТНК, що  спеціалізуються на виробництві продуктів харчування, виробляють та поширюють свою продукцію в багатьох країнах.
Завдання 1. Установіть відповідність між стовпцями:
А) кава;                                          1) Японія;
Б) плов;                                           2) Грузія;
В) гамбургер;                                 3) Італія;
Г) борщ, вареники,голубці;           4) Узбекистан;
Д) карпаччо, піца;                          5) Швейцарія;
Є) фондю;                                        6) США;
Ж) шашлик;                                     7) Україна;
З) суші.                                             8) Індія.
Кожна країна має своє унікальне географічне положення на нашій планеті та своєрідну природу. Вони значною мірою визначають її історію, впливають на формування звичаїв і традицій. Їхньою невід’ємною складовою є харчові продукти, рецептура та технологія приготування яких зберігаються впродовж багатьох десятиліть. Із часом вони стають своєрідною «візитною карткою» певної місцевості й навіть цілої країни.
Так, усім відома італійська національна страва — піца. Улюбленою їжею іспанців вважається хамон.
Окремі традиційні харчові продукти визнаються унікальними об’єктами інтелектуальної власності, виготовлення яких пов’язано з конкретною місцевістю (наприклад король сирів — пармезан) (мал.1).
Мал. 1. Сир пармезан багатий на вітаміни й мінеральні речовини, добре засвоюється організмом та є джерелом білка. свою назву (парміджано-ре-джано) він отримав за двома основними провінціями, де його виробляють: Парми і Реджо-нель-Емілії.

Завдання 2. Розпізнайте особливості національної кухні народів світу. Вставте  пропущені слова: 
1.     Характерна риса німецької національної кухні різномаїття…………, які наявні в  найширшому асортименті.
2.     Більшість населення Індії в загалі не їсть ……....
3.     Національний китайський напій………………….
4.     Основу харчування корейців становить …………
5.     Основний харчовий продукт у Мексиці - …………
6.     Одним із продуктів харчування народів Данії,Норвегії, Швеції є …………
7.     Основу монгольської кухні становить ………………………. рідше……………
8.     Єгиптяни та інші північно-африканські народи надають перевагу перед іншими продуктами харчування……………
9.     Важливими продуктами в сучасній національній грецької кухні є ……………….
10.            Серед основних турецьких страв………
11.            Французькі кулінари винайшли …….. та довели їх до досконалості.
12.            Американці найбільше полюбляють ……………
Для відповіді можна використовувати слова:  чай, кукурудза, соуси, м'ясо, рис, баранина, сосиски, риба та інші море продукти, яловичина та птиця, оливки, йогурт, сарма, долма, гамбурги.
У процесі глобалізації світової економіки дедалі більший сектор світового ринку стає підконтрольним ТНК (мал. 2). Вони є дуже потужними виробниками харчових продуктів, які контролюють окремі сегменти світового ринку продовольства. Найбільшими компаніями є:
■ «Бунге» із США (виробництво рослинної олії, маргарину, майонезу та цукру);
■ «ЗнБев» з Бельгії (виробництво пива);
■ «Кока-Кола» із США (виробництво сокових концентратів, сиропів і безалкогольних напоїв);
■ «Крафт Фудс» із США (виробництво виробів із шоколаду, кави, солоних снеків і печива);
■ «Нестле» зі Швейцарії (виробництво розчинної кави, мінеральної води, морозива, бульйонів, молочних продуктів, кондитерських виробів, дитячого харчування);
■ «САБМіллер» з Великої Британії (виробництво пива);
■ «Юнілевер» з Великої Британії (виробництво морозива, сирів і чаю).
Рисунок 2
Завдання 3. Користуючись інтернет-сайтами ТНК, що зазначені в таблиці, дізнайтеся, виробництва яких з них представлені в Україні. Яку продукцію вони виробляють і де розташовані?
Таблиця 1
ТНК світу з виробництва харчових продуктів
Завдання 4.  Дослідить, які продукти харчування імпортного виробництва вживають жителі Вашого регіону. Зберіть етикетки та упаковки від таких товарів. Ознайомте своїх однокласників із результатами дослідження.
Література.
1.     Думанська Г.В. Практичні роботи з географії. 9 клас/ - Камянець-Подільський: Аксіома, 2017.-52с.
2.     Довгань Г. Д. Географія. 9 клас. Україна і світове господарство. – Х.: Вид. група «Основа», 2017. – 120 с. – (Серія «Мій конспект»).





1 коментар: