geo

geo

Розробка уроку вчителя географії ЗОШ №38 Хохлової А.Є.

Тема уроку: Лісове господарство. Основні  лісові пояси світу.            
                        Лісозабезпеченість. Лісове господарство в Україні.
Мета уроку:
навчальна: ознайомити учнів з  сутністю,  значенням та наслідками лісового господарства в світі та Україні; сформувати поняття про  «лісозабезпеченість»; навчити визначати та  аналізувати лісозабезпеченість України, світу та окремих його регіонів.
розвивальна: розвивати наукове, технологічне, просторове мислення, навички екологічної поведінки в довкіллі; удосконалювати навички роботи з картами ; формувати екологічну грамотність.
виховна: виховувати  емоційно-цілісне ставлення до лісів,  любов до природи Землі, самостійність, допитливість.
Тип уроку: урок формування нових знань та вмінь.
Обладнання: підручники, атласи, карта природних зон світу, карта природних зон України, політична карта світу, політична карта України.
Опорні та базові поняття: первинний сектор господарства, лісове господарство, лісозабезпеченість, лісистість території, лісовий пояс.

Хід  уроку:
I.       Організаційний етап.
II.      Актуалізація опорних знань, умінь, навичок.
Питання.
  1. Яке значення має ліс у житті людини?
  2. Для яких природних поясів  Землі і чому найбільше характерні лісові ландшафти?
  3. Чим різняться поняття «ліс» та  «лісові ресурси»?
III.    Мотивація навчальної діяльності.
Прийом «Математична хвилинка». 
1. Для виробництва 1 т паперу необхідно приблизно 15 дерев. У світі споживають близько 208 млн. т. паперу на рік. Скільки дерев потрібно для забезпечення людства папером на рік?
2.Поряд із сільським господарством до складу первинного сектора економіки входить лісове господарство.  Це особлива галузь діяльності людини, оскільки передбачає використання одного з найцінніших природних ресурсів планети - лісових. Отже, сьогодні поговоримо про лісові багатства планети та господарства, що займаються ними. 
Повідомлення теми, цілей і завдань уроку.
IV.    Вивчення нового матеріалу.
1.     Лісове господарство.
Прийом «Формуємо поняття»
З’ясувавши значення лісу, сформулюйте поняття «лісові ресурси». До яких видів ресурсів за вичерпністю та відновлюваністю вони належать?
         Лісові ресурси- це продукти лісових природних комплексів (деревні, лікарські,земельні), що використовують для задоволення потреб населення і виробництва. Є вичерпними відновлюваними ресурсами.
Лісове господарство — галузь економіки, що вивчає, веде облік і відтворення, охорону і захист лісів, а також регулювання їх використання в цілях задоволення потреб у лісових ресурсах. Лісове господарство складається з: лісівництва, лісозаготівлі, одержування та первинного оброблення технічної або паливної деревини, збирання дикорослих лісових продуктів.
Питання: Яке значення можуть мати лісові  масиви з точки зору їхньої експлуатації?
2. Показники лісових ресурсів.
Лісозабезпеченість території показник, розрахований шляхом ділення площі лісів на кількість населення світу, країни (області). Лісозабезпеченість населення країни становить: 10,4 млн га: 42 млн 650 тис. осіб = 0,24 га на одну особу (удвічі менше, ніж середній показник у світі) 


Лісистість території — відношення площі лісів до загальної площі тери­торії. Лісистість території України становить 15,9 %.
-         Від яких факторів залежатиме цей показник?


Прийом «Математична хвилинка». 
1-група. Обчисліть лісистість наведених країн світу. Зробіть висновок про географічну закономірність таких показників.
2-група. Обчисліть лісозабезпеченість наведених країн світу. Зробіть висновок про географічну та соціальну закономірність таких показників.
(додатковий матеріал на партах)
3- група. За картами атласу визначте країни із найбільшими та найменшими показниками лісистості. Зробіть висновок про географічну закономірність таких показників.
4-група. За картами атласу визначте країни із найбільшими  лісозабезпеченості. Зробіть висновок про географічну  та соціальну закономірність таких показників.
3.Основні лісові пояси світу.
Прийом «Картографічна лабораторія»
-         За картами природних зон, рослинності, біологічних ресурсів світу зясуйте закономірність розташування лісів.
Майже всі ліси планети зосереджені в двох лісових поясах, які умовно на­зивають північний та південний.
Ліси північного поясу зосереджені в помірному поясі Північної півкулі (тут переважають хвойні породи дерев). Він охоплює значну територію в Азії та Північній Америці. У цьому поясі найбільші масиви лісів мають Росія, Канада, США, Швеція та Фінляндія. Площа північного поясу відносна стабільна, а в останні роки навіть збільшується.
Ліси південного поясу розташовані в екваторіальному й субекваторіальному поясах (переважають широколистяні породи дерев). Це північ Південної Америки (басейн Амазонки), Центральна Америка, західна частина екваторіальної Африки (зокрема басейн річки Конго), Південно-Східну Азія, північний схід Австралії. Найбільші лісові масиви тут зосереджені в Бразилії, Колумбії, Конго, Мозамбіку, Індонезії, Малайзії. Площа південного поясу скорочується через активну вирубку лісів у країнах, що розвиваються.
-         Які країни цього поясу мають найбільшу лісистість?
-         У яку групу можна об’єднати такі види дерев, як венне, палісандр, карельська береза, ебенове дерево?
4. Лісове господарство в Україні.
       Загальна площа лісового фонду України становить – 10,4 млн. га, із яких вкритих лісовою рослинністю – 9,6 млн. га. Лісистість території країни становить 15,9%. За 50 років площа лісів зросла на 21%, а запас деревини майже у три рази.
Перегляд відео «Площі лісового фондуУкраїни». https://www.youtube.com/watch?v=V2RG0w_jyU8
       Ліси України сформовані понад 30 видами деревних порід, серед яких домінують сосна, дуб, бук, ялина, береза, вільха, ясен, граб, ялиця.

Розподіл площі лісів України за переважаючими деревними породами. 
До особливостей лісів та лісового господарства України належать:
- відносно низький середній рівень лісистості території країни;
- зростання лісів у різних природних зонах (Полісся, Лісостеп, Степ, Українські Карпати) з найбільшою концентрацією в Поліссі та Карпатах;
- переважно екологічне значення лісів та висока їх частка (до 50 %) з режимом обмеженого лісокористування;
- високий відсоток заповідних лісів (15,7 %), який має стійку тенденцію до зростання;
- значна площа лісів у зоні радіоактивного забруднення;
- половина лісів України є штучно створеними і потребують посиленого догляду (кожний другий гектар лісу створений штучно).
V.      Закріплення нового матеріалу.
Практичне завдання.
1.Обчисліть лісозабезпеченість населення Фінляндії, якщо відомо, що площа лісів становіть 26,3 млн.га, а кількість населення – 5,5 млн. осіб.
2.Уявіть, що ви лісівники. Які заходи з лісозбереження та лісовідновлення ви рекомендуватиме в кожному з лісових поясів світу? Зважте на біологічні особливості, фізико-географічні умови зростання, розвиненість країн.
VI.    Підведення підсумків уроку. Рефлексія.
Опрацювання під керівництвом учителя рубрики «Головне» (§16).
VII.   Повідомлення домашнього завдання.
1. Підручник, опрацювати § 16. Завдання «Поміркуйте» стор. 86(усно).
2. За допомогою ресурсів Інтернету дізнатися: яку площу займають ліси у ва­шому регіоні. Обчисліть показники лісозабезпеченості та лісистості вашого регіону.


Немає коментарів:

Дописати коментар