geo

geo

Розробка уроку. 7 клас, географія.

 Автор: вчитель ЗГ №107 
Черьомухіна Альона Олександрівна


Урок-дослідження
7 клас

Тема: Природні унікуми Південної Америки.
Мета: Виявити найвідоміші унікальні об’єкти Південної Америки, занесені до Списку природної спадщини ЮНЕСКО,пояснити причини їхньої унікальності; узагальнити знання учнів про природу Південної Америки, про унікальність його природних об'єктів; продовжити формування навичок  добирати додаткову інформацію; працювати з картами Південної Америки.
Обладнання: фізична і політична карта Південної Америки, контурна карта Південної Америки, карта природних зон материка, сайти мережи Інтернет, енциклопедії.
Тип уроку: дослідження.
                                             Хід уроку.
І. Організаційний момент.
         Урок проводиться формі гри-дослідження. Учні об’єднуються в п’ять груп і виконують певні завдання. Учитель визначає час роботи груп на кожному етапі та час на підбиття підсумків чергового етапу уроку.
ІІ. Дослідження.
1. Дослідження унікальних об’єктів. Кожна група за допомогою плану і додаткової літератури характеризують природні унікальні об’єкти.
План дослідження.
 1. Назва об'єкту.
 2. Географічне положення.
 3. Характеристика природних умов.
Висновок. У чому полягає унікальність даного об'єкта природи?
Приклади унікальних об’єктів Південної Америки:
1.     Водоспади «Garganta del Dialo» («Горло Дияволу») розташовані на території Національного парку Ігуасу в аргентинській провінції Місьйонес. Залежно від рівня води в річці Ігуасу, в парку є від 160 до 260 водоспадів, а також понад 2000 різновидів рослин і 400 видів птахів. Національний парк Ігуасу був включений до Списку всесвітньої спадщини в 1984 році.
2.     «Solitario George» (Самотній Джордж), остання жива гігантська черепаха цього виду, яка народилася на острові Пінта, проживає в Національному парку Галапагос в Еквадорі. Їй зараз приблизно 60-90 років. Галапагоські острови були спочатку включені до Списку всесвітньої спадщини в 1978 році, але в 2007 були відзначені, як ті, що знаходяться під загрозою.
3.     Льодовик Періто-Морено розташований у національному парку Лос-Гласіарес, на південному сході аргентинської провінції Санта-Круз. Це місце було внесено до списку Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО в 1981 році. Льодовик є одним з найбільш цікавих туристичних об’єктів в аргентинській частині Патагонії і 3-м за величиною льодовиком в світі після Антарктиди і Гренландії.
4.     Національний парк Рапа-Нуї, деякі з 390 кинутих величезних статуй із спресованого вулканічного попелу (моаї мовою ропа-нуї) біля підніжжя вулкана Рано Рараку на острові Пасхи, в 3700 км від узбережжя Чилі. Національний парк Рапа-Нуї включений в програму Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з 1995 року.
5.     Цитадель інків Мачу-Пікчу в перуанському місті Куско. Мачу-Пікчу, особливо після отримання статусу Всесвітньої Спадщини ЮНЕСКО в 1983 році, став центром масового туризму. У день місто відвідують 2000 туристів; з метою збереження пам’ятки ЮНЕСКО вимагає скоротити кількість туристів на день до 800.
2. Впізнай мене за зображенням. На екрані або на дошці зображення  унікальних об’єктів Південної Америки, за зображенням визначити назви об’єктів.(Див. додаток презентація№1).
3. Робота з картою. На контурну карту нанести ці унікальні об’єкти Південної Америки.
4.Запрошуємо до мандрівки дорогою інків. Розгляньте зображення цитаделі інків Мачу-Пікчу, розташований у перуанському місті Куско, його з іншими частинами імперії пов’язувала досконала для свого часу мережа доріг – Кхапак-Ньан (мовою кечуа «велика дорога інків») – протяжністю 30 тисяч кілометрів, яка покриває територію шести південноамериканських країн. Вона проходить через найрізноманітніші ґрунти і кліматичні зони, через гори, родючі долини, ліси і пустелі.
        За політичною картою Південної Америки нанесіть на контурну карту Південної Америки дорогу інків, яка простягається від півночі Колумбії на південь Аргентини і Чилі через Болівію, Перу,Еквадор.
5. Географічний кінозал. Учитель пропонує учням переглянути відео фрагменти про унікальні об’єкти Південної Америки(без звуку), учні повинні визначити про що відео фрагмент.
ІІІ. Підсумки уроку.
Висновок. Таким чином, на прикладі регіону Південної Америки можна було познайомитися з програмою ЮНЕСКО Світова спадщина, яка почала своє існування з 1975 року. З 1977 року щорічно Комітет Всесвітньої спадщини проводить сесії, на яких визначаються об'єкти програми - природні або створені людиною об'єкти, пріоритетними завданнями по відношенню до яких є збереження та популяризація в силу їх особливої, культурної, історичної або екологічної значимості. Держави, на території яких розташовані об'єкти Світової спадщини, беруть на себе зобов'язання щодо їх збереження.
Виставлення оцінок.
ІУ. Домашнє завдання. Опрацюйте відповідний матеріал підручника. Повторити тему «Південна Америка».
Література:
6.     http://podorozg.ostriv.in.ua/publication/code-142CA4B851C9A/list-18C8FF64F27
7.     Думанська Г.В., Вітенко І.М. Практичні роботи з герографії: практикум для 7-го кл. – Кам’янець –Подільський:Аксіома,2015.- 60с.

8.     Клименко В.Г./ автор-укладач. За сторінками шкільного підручника географії. Хрестоматія. 7 клас. – Х.: Вид. група «Основа»,2007. – 192с.